środa, 18 czerwca 2014

Ciasto brzoskwiniowe

Dobre, ale zdecydowanie bardziej polecam Ciasto porzeczkowe.


Biszkopt:
  • jajka – 4
  • mąka – 4 łyżki
  • cukier – 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ubijamy białka, dodajemy cukier wciąż ubijając. Wrzucamy żółtka i łączymy z białkiem. Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Masa brzoskwiniowa:
  • brzoskwinie – 1 puszka
  • budynie śmietankowe – 2 opakowania
  • galaretki brzoskwiniowe – 2 opakowania
  • margaryna – 250 g
Do soku z brzoskwiń dodajemy wodę ( w sumie ma być 1 litr) i gotujemy z margaryną. Wsypujemy budyń z galaretką, dobrze mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na ostudzony biszkopt.

Bita śmietana:
  • śmietana kremówka 30% – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżeczki
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Gotową wykładamy na masę brzoskwiniową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz