wtorek, 3 czerwca 2014

Muffinki z truskawkami

Świetna opcja podczas sezonu truskawkowego.



Składniki:
  • mąka – 2 szklanki
  • cukier – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżki
  • olej – 1/2 szklanki
  • jajko – 1
  • mleko – 1 szklanka
  • truskawki
    • w wersji bez kakao należy dodatkowo dodać: mąka – 1 łyżka oraz aromat waniliowy – kilka kropel
Wykonanie: 
Włączamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
W misce mieszamy suche składniki, w drugiej mieszamy mokre. Następnie łączymy mokre z suchymi.
Do foremek nakładamy masę do ok. 2/3 ich wysokości. W środek umieszczamy truskawkę tak, aby była przykryta masą.
Pieczemy około 17-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz