środa, 23 kwietnia 2014

Milky Way


Biszkopt:
  • jajka – 6
  • cukier – 3/4 szklanki
  • mąka – 1 szklanka
  • kakao – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Porcjami dodajemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie puszysta do niej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na dwie części.

Krem:
  • masło – 250 g
  • cukier – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 2 opakowania
  • mleko w proszku – 2 szklanki
  • mleko – 3/4 szklanki
  • Milky Way – 6 batoników
Mleko gotujemy z cukrem i cukrami waniliowymi. Do gorącego mleka powoli wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy do białości i porcjami dodajemy mlecznego kremu.
Batoniki kroimy na małą kostkę i dodajemy do mlecznego kremu jeszcze kilka razy wszystko mieszając.
Krem wykładamy na jeden płat biszkoptu. Przykrywamy drugim. 
Ponadto: 
  • polewa z gorzkiej czekolady
Wierzch ciasta polewamy gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz