To jest właśnie mój smak z dzieciństwa. Uwielbiam.
kruche ciasto:
- mąka – 500 g
- żółtka – 5
- margaryna – 250 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- smalec – 3 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- cukier – 3/4 szklanki
- białka – 5
- cukier – 1/2 szklanki
- rabarbar – 500 g
Wykonanie:
Margarynę siekamy z mąką. Do otrzymanej kruszonki dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, smalec, cukier i zagniatamy. Dzielimy na trzy części 45%, 45% i 10%.
I część ciasta kruszymy na blasze.
Do II części dodajemy kakao i kruszymy na blasze, łącząc z pierwszą częścią. Na to układamy pokrojony rabarbar.
Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy cukier. Pianę wykładamy na rabarbar.
III część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na pianę.
Wspaniały!!
OdpowiedzUsuń