niedziela, 27 kwietnia 2014

Kruszaniec z rabarbarem

To jest właśnie mój smak z dzieciństwa. Uwielbiam.
 

Składniki:
kruche ciasto:
  • mąka – 500 g
  • żółtka – 5
  • margaryna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • smalec – 3 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 3/4 szklanki
piana:
  • białka – 5
  • cukier – 1/2 szklanki
ponadto:
    • rabarbar – 500 g
    Wykonanie:
    Margarynę siekamy z mąką. Do otrzymanej kruszonki dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, smalec, cukier i zagniatamy. Dzielimy na trzy części 45%, 45% i 10%.
    I część ciasta kruszymy na blasze.
    Do II części dodajemy kakao i kruszymy na blasze, łącząc z pierwszą częścią. Na to układamy pokrojony rabarbar.
    Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy cukier. Pianę wykładamy na rabarbar.
    III część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na pianę.
    Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    1 komentarz: