Składniki:
kruche ciasto:
- mąka – 500 g
- żółtka – 5
- margaryna – 250 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- smalec – 3 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- cukier – 3/4 szklanki
piana:
- białka – 5
- cukier – 1/2 szklanki
- zmielony mak – 500 g
- margaryna – 50 g
- orzechy włoskie – 100 g
- cukier – 300 g
- powidła – 2 łyżki
- białko – 1
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką. Do otrzymanej kruszonki dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy. Resztę ciasta dajemy do lodówki.
Do maku dodajemy margarynę, cukier, orzechy, powidła, białko i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Warstwę makową rozsmarowujemy na cieście.
Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy cukier. Pianę wykładamy na warstwę makową.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na pianę.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz