poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kruszaniec z makiem


Składniki:
kruche ciasto:
  • mąka – 500 g
  • żółtka – 5
  • margaryna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • smalec – 3 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 3/4 szklanki
piana:
  • białka – 5
  • cukier – 1/2 szklanki
warstwa makowa:
  • zmielony mak – 500 g
  • margaryna – 50 g
  • orzechy włoskie – 100 g
  • cukier – 300 g
  • powidła – 2 łyżki
  • białko – 1
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką. Do otrzymanej kruszonki dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy. Resztę ciasta dajemy do lodówki.
Do maku dodajemy margarynę, cukier, orzechy, powidła, białko i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Warstwę makową rozsmarowujemy na cieście.
Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy cukier. Pianę wykładamy na warstwę makową.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na pianę.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz