poniedziałek, 31 marca 2014

Ambasador


Biszkopt:
  • mąka tortowa – 1 szklanka
  • jajka – 6
  • cukier – 3/4 szklanki
  • kisiel cytrynowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy, dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka i łączymy z białkiem. Wsypujemy mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, aż całość się połączy. Wylewamy na blachę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa:
  • masło – 500 g
  • cukier – 1 i 1/2 szklanki
  • żółtka – 7
  • mleko – 3 szklanki
  • budynie waniliowe – 2 opakowania
  • kakao – 3 łyżki
  • gorzka czekolada – 1 tabliczka
  • wiórki kokosowe – 100 g
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka, pozostałe mleko i budyń mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się mleka wciąż mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy. Dodajemy zimny budyń wciąż ucierając. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pół tabliczki startej na tarce czekolady, do drugiej wiórki kokosowe.
Na ostudzony biszkopt rozsmarowujemy najpierw ciemny krem, a potem jasny.
Pozostałą czekoladę trzemy na tarce i dekorujemy nią ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz