Składniki:
- jajka – 6
- cukier – 3/4 szklanki
- mąka pszenna – szklanka
- mąka ziemniaczana – szklanka
- olej – szklanka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- olejek zapachowy – kilka kropel
- gdy chcemy kakaową, dodatkowo: kakao – 2 łyżki
Wykonanie:
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy przez 2 minuty. Gdy masa jajeczna będzie puszysta stopniowo wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i olejek zapachowy, delikatnie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części (gdy robimy z kakao) (1/3 i 2/3). Do większej części dodajmy łyżkę mąki, mieszamy i wylewamy a blachę. Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na blachę z jasnym ciastem. Widelcem łączymy obie masy tworząc wzorek.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Masę dzielimy na dwie części (gdy robimy z kakao) (1/3 i 2/3). Do większej części dodajmy łyżkę mąki, mieszamy i wylewamy a blachę. Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na blachę z jasnym ciastem. Widelcem łączymy obie masy tworząc wzorek.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz