niedziela, 23 marca 2014

Orzechowiec


Ciasto:
  • mąka – 500 g
  • cukier – 200 g
  • margaryna – 200 g
  • smalec – 1 łyżka
  • śmietana – 1 łyżka
  • jajka – 2
  • miód – 2 łyżki
  • soda – 2 łyżeczki
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwa kawałki. Jeden pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na drugi kawałek dajemy masę orzechową.

Masa orzechowa:
  • orzechy włoskie – 250 g
  • margaryna – 100 g
  • cukier – 3 łyżki
  • miód – 2 łyżki
Wszystkie składniki podsmażamy razem na patelni na złoty kolor. Następnie wylewamy na surowe ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Masa budyniowa:
  • mleko – 500 ml
  • cukier – 4 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • margaryna – 150 g
Z podanych składników gotujemy budyń i gorący wylewamy na upieczone ciasto bez masy orzechowej. Na to kładziemy ciasto z masą orzechową i dociskamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz