Ciasto:
- mąka – 500 g
- cukier – 200 g
- margaryna – 200 g
- smalec – 1 łyżka
- śmietana – 1 łyżka
- jajka – 2
- miód – 2 łyżki
- soda – 2 łyżeczki
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwa kawałki. Jeden pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na drugi kawałek dajemy masę orzechową.
Masa orzechowa:
- orzechy włoskie – 250 g
- margaryna – 100 g
- cukier – 3 łyżki
- miód – 2 łyżki
Wszystkie składniki podsmażamy razem na patelni na złoty kolor. Następnie wylewamy na surowe ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Masa budyniowa:
- mleko – 500 ml
- cukier – 4 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- margaryna – 150 g
Z podanych składników gotujemy budyń i gorący wylewamy na upieczone ciasto bez masy orzechowej. Na to kładziemy ciasto z masą orzechową i dociskamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz