niedziela, 3 stycznia 2021

Wieniec makowy

 Składniki:

  • mleko – 120 ml
  • świeże drożdże –  40 g
  • jajka – 2
  • żółtko – 1
  • mąka – 500 g
  • masło – 100 g roztopionego
  • cukier – 70 g + 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • masa makowa – 500 g
Przygotowanie:
    Do naczynia wlewamy mleko, wsypujemy drożdże i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 minut.
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, żółtko, roztopione masło, cukier, sól oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą makową i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy z ciasta okrąg. Wzdłuż zewnętrznego boku robimy nacięcia (jak grube plastry) i lekko je rozsuwamy.
    Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
    Po wystudzeniu wieniec makowy możemy polukrować i ozdobić.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz