wtorek, 13 października 2020

Sernik bez sera

  Składniki:

  • jogurty greckie – 2 duże, każdy po 400 g
  • jajka –  5
  • cukier – 3/4 szklanki
  • budynie śmietankowe – 2 opakowania, każdy po 40 g
  • olej rzepakowy – 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • biszkopty okrągłe lub podłużne – 1 duża paczka
Przygotowanie:
    Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jogurty, olej, budynie i cukier waniliowy. Wszystko ponownie miksujemy. 
    W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. 
    Partiami dodajemy pianę z białek do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
    Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm układamy biszkopty. 
    Pierwsze kilka łyżek masy wykładamy na blachę za pomocą łyżki aby biszkopty nie unosiły się do góry. Resztę masy wylewamy do tortownicy. 
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy około 10 minut. Następnie uchylamy piekarnik i czekamy kolejnych kilka minut, aby nasz sernik nie opadł.
    Przestudzone ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz