Składniki:
- jogurty greckie – 2 duże, każdy po 400 g
- jajka – 5
- cukier – 3/4 szklanki
- budynie śmietankowe – 2 opakowania, każdy po 40 g
- olej rzepakowy – 3/4 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- biszkopty okrągłe lub podłużne – 1 duża paczka
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jogurty, olej, budynie i cukier waniliowy. Wszystko ponownie miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno.
Partiami dodajemy pianę z białek do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm układamy biszkopty.
Pierwsze kilka łyżek masy wykładamy na blachę za pomocą łyżki aby biszkopty nie unosiły się do góry. Resztę masy wylewamy do tortownicy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy około 10 minut. Następnie uchylamy piekarnik i czekamy kolejnych kilka minut, aby nasz sernik nie opadł.
Przestudzone ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz