Składniki:
- jajka – 1
- mleko – 1 szklanka
- śmietanka 30% – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 2 łyżki
- cukier biały – 5 łyżek
- mąka pszenna – 125 g
- maliny, śliwki, jeżyny, borówki, brzoskwinie, morele, wiśnie – wedle uznania
- płatki migdałowe – 3 łyżki
- cukier puder – 2 łyżki
Przygotowanie:
Jajka rozmącamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę 30%, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy ciasto aby nie było w nim grudek.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy owoce i osypujemy cukrem pudrem. Na wierzch wylewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz