czwartek, 3 września 2020

Clafoutis

 

Składniki:
  • jajka – 1
  • mleko – 1 szklanka
  • śmietanka 30% –  1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 2 łyżki
  • cukier biały – 5 łyżek
  • mąka pszenna – 125 g
  • maliny, śliwki, jeżyny, borówki, brzoskwinie, morele, wiśnie – wedle uznania
  • płatki migdałowe – 3 łyżki
  • cukier puder – 2 łyżki
Przygotowanie:
    Jajka rozmącamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę 30%, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy ciasto aby nie było w nim grudek. 
    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy owoce i osypujemy cukrem pudrem. Na wierzch wylewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałów. 
    Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 35 minut.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz