środa, 24 czerwca 2020

Spaghetti ze szparagami i pistacjami


Składniki:
  • szparagi zielone – 1 pęczek
  • makaron spaghetti – 250 g
  • pistacje –  50 g
  • parmezan – 80 g
  • masło – 2 łyżki
  • sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku

Przygotowanie:
    Makaron gotujemy ale dente, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Gotowy odcedzamy, zostawiając wcześniej około 1/2 szklanki wody, w której makaron się gotował.
    Końcówki szparagów odłamujemy. Resztę warzywa myjemy i delikatnie osuszamy.
    Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy szparagi i smażymy kilka minut, aż zmiękną i nieco się zarumienią. 
    Dodajemy ugotowany makaron, starty parmezan, posiekane pistacje, kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz. Całość podlewamy stopniowo kilkoma łyżkami wody pozostawionej po gotowaniu makaronu. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
    Podajemy od razu, możemy oprószyć dodatkową porcja parmezanu, pistacjami i świeżo mielonym pieprzem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz