Składniki:
- szparagi zielone – 1 pęczek
- makaron spaghetti – 250 g
- pistacje – 50 g
- parmezan – 80 g
- masło – 2 łyżki
- sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy ale dente, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Gotowy odcedzamy, zostawiając wcześniej około 1/2 szklanki wody, w której makaron się gotował.
Końcówki szparagów odłamujemy. Resztę warzywa myjemy i delikatnie osuszamy.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy szparagi i smażymy kilka minut, aż zmiękną i nieco się zarumienią.
Dodajemy ugotowany makaron, starty parmezan, posiekane pistacje, kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz. Całość podlewamy stopniowo kilkoma łyżkami wody pozostawionej po gotowaniu makaronu. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
Podajemy od razu, możemy oprószyć dodatkową porcja parmezanu, pistacjami i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz