niedziela, 5 maja 2019

Tiramisu


Składniki:
  • serek mascarpone – 500 g
  • jajka – 5 dużych
  • cukier puder – 6 łyżek
  • mocna kawa świerzo zaparzona – 1 szklanka
  • likier Amaretto lub wódka – 50 ml
  • biszkopty podłużne lub okrągłe– 1 paczka
  • kakao - do oprószenia

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na bardzo jasną i gładką masę. Do masy dodajemy serek i wciąż ucieramy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jajeczno-serowej i delikatnie mieszamy.
Parzymy kawę, dodajemy likier. W gotowym pocznczu moczymy biszkopty, następnie wkładamy do naczynia i przykrywamy warstwą masy. Możemy wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i znów przykryć masą. Na wierzchu posypujemy słodkim kakao. Możemy udekorować owocami. 
Gotowe tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, wyciągamy tuż przed podaniem.

Z podanego przepisu wychodzi 6-8 porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz