Składniki:
- serek mascarpone – 500 g
- jajka – 5 dużych
- cukier puder – 6 łyżek
- mocna kawa świerzo zaparzona – 1 szklanka
- likier Amaretto lub wódka – 50 ml
- biszkopty podłużne lub okrągłe– 1 paczka
- kakao - do oprószenia
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na bardzo jasną i gładką masę. Do masy dodajemy serek i wciąż ucieramy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jajeczno-serowej i delikatnie mieszamy.
Parzymy kawę, dodajemy likier. W gotowym pocznczu moczymy biszkopty, następnie wkładamy do naczynia i przykrywamy warstwą masy. Możemy wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i znów przykryć masą. Na wierzchu posypujemy słodkim kakao. Możemy udekorować owocami.
Gotowe tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, wyciągamy tuż przed podaniem.
Z podanego przepisu wychodzi 6-8 porcji.
Z podanego przepisu wychodzi 6-8 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz