poniedziałek, 5 marca 2018

Rogaliki


Składniki na ciasto:
  • mąka – 1 kg
  • jajka – 4
  • jogurt naturalny – 1 szklanka
  • drożdże – 100 g
  • cukier – 1 łyżka
  • ocet – 2 łyżeczki
  • margaryna – 500 g
Ponadto:
  • dżem – 1 słoik ulubionego smaku
  • cukier puder – do posypania
Wykonanie: 
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny,
Wyrośnięte ciasto formujemy na 5-6 kulek. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, podsypując lekko mąką. Placki kroimy na 8 trójkątów. Na każdym z trójkątów w jego szerszej części układamy po łyżeczce dżemu. Zwijamy, formując rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz