Składniki na ciasto:
- mąka – 1 kg
- jajka – 4
- jogurt naturalny – 1 szklanka
- drożdże – 100 g
- cukier – 1 łyżka
- ocet – 2 łyżeczki
- margaryna – 500 g
Ponadto:
- dżem – 1 słoik ulubionego smaku
- cukier puder – do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny,
Wyrośnięte ciasto formujemy na 5-6 kulek. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, podsypując lekko mąką. Placki kroimy na 8 trójkątów. Na każdym z trójkątów w jego szerszej części układamy po łyżeczce dżemu. Zwijamy, formując rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz