sobota, 17 lutego 2018

Tort chałwowy



Biszkopt:

  • jajka – 5
  • cukier – 3/4 szklanki
  • mąka pszenna – 1/2 szklanki
  • skrobia ziemniaczana – 1/4 szklanki
  • kakao – 1/4 szklanki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Mąkę pszenna i skrobie ziemniaczaną mieszamy z kakao i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na podłogę z wysokości 30 cm. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na trzy placki. Odcinamy cieniutki wierzch przypieczonego biszkoptu, który użyjemy do dekoracji tortu.

Poncz:
  • likier kawowy – 100 ml
  • mocna herbata – 100 ml

Łączymy likier z herbatą. Gotowym ponczem nakrapiamy trzy płaty biszkoptu.


Masa chałwowa:

  • budynie waniliowe bez cukru – 2 opakowania
  • margaryna – 250 g
  • mleko – 3 szklanki
  • chałwa waniliowa – 300 g
Budynie gotujemy na mleku, studzimy.

Margarynę siekamy i ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.

Ponadto:
  • konfitura z wiśni – 240 g
  • chałwa – 100 g pokruszonej
 Ułożenie warstw:
      Biszkopt, 1/2 konfitury, 1/3 masy, biszkopt, 1/2 konfitury, 1/3 masy, biszkopt, 1/3 masy na wierzch i brzeg tortu.
      Tort dekorujemy chałwą wymieszaną z wysuszonym w piekarniku cienkim wierzchem biszkoptu.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz