Biszkopt:
- jajka – 5
- cukier – 3/4 szklanki
- mąka pszenna – 1/2 szklanki
- skrobia ziemniaczana – 1/4 szklanki
- kakao – 1/4 szklanki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Mąkę pszenna i skrobie ziemniaczaną mieszamy z kakao i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na podłogę z wysokości 30 cm. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na trzy placki. Odcinamy cieniutki wierzch przypieczonego biszkoptu, który użyjemy do dekoracji tortu.
Poncz:
- likier kawowy – 100 ml
- mocna herbata – 100 ml
Łączymy likier z herbatą. Gotowym ponczem nakrapiamy trzy płaty biszkoptu.
Masa chałwowa:
- budynie waniliowe bez cukru – 2 opakowania
- margaryna – 250 g
- mleko – 3 szklanki
- chałwa waniliowa – 300 g
Budynie gotujemy na mleku, studzimy.
Margarynę siekamy i ucieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.
Ponadto:
- konfitura z wiśni – 240 g
- chałwa – 100 g pokruszonej
Ułożenie warstw:
Biszkopt, 1/2 konfitury, 1/3 masy, biszkopt, 1/2 konfitury, 1/3 masy, biszkopt, 1/3 masy na wierzch i brzeg tortu.
Tort dekorujemy chałwą wymieszaną z wysuszonym w piekarniku cienkim wierzchem biszkoptu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz