niedziela, 14 lutego 2016

Blok czekoladowy



Składniki:

  • mleko w proszku – 500 g
  • margaryna – 250 g
  • cukier – 1 i 1/2 szklanki
  • kakao – 3 łyżki
  • woda – 1/2 szklanki
  • herbatniki – 3 małe opakowania
  • bakalie (wedle upodobania: orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina) – 1 szklanka
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę z kakao, cukrem i wodą. Do roztopionej masy wrzucamy mleko w proszku, mieszamy ale nie gotujemy. Dosypujemy pokruszone herbatniki i bakalie (w moim przypadku są to tylko orzechy włoskie).
Całość przekładamy do formy typu keksówka wyłożonej folią.
Pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia.
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz