sobota, 2 stycznia 2016

Śledź w kożuchu


Sałatka smaczna i lekka, do zrobienia na Święta Bożego Narodzenia.
  


 Składniki:
  • jajka – 6
  • cytryna – 1
  • śledzie – 4 matjasy
  • buraczki – 4
  • majonez – 2-3 łyżki
  • jogurt naturalny – 1 opakowanie małe 
  • sól, pieprz  – do smaku
  Wykonanie:
Śledzie moczymy co najmniej przez godzinę w wodzie, po czym kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
Buraczki gotujemy około 40 minut, studzimy i ścieramy na tarce. 
Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ułożenie warstw:
1/2 buraczków, 1/2 sosu majonezowego, śledzie, 1/2 jajek, 1/2 buraczków, 1/2 sosu majonezowego, 1/2 jajek.

Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Nakładamy wszystkie warstwy na raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz