Sałatka smaczna i lekka, do zrobienia na Święta
Bożego Narodzenia.
Składniki:
- jajka – 6
- cytryna – 1
- śledzie – 4 matjasy
- buraczki – 4
- majonez – 2-3 łyżki
- jogurt naturalny – 1 opakowanie małe
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Śledzie moczymy
co najmniej przez godzinę w wodzie, po czym kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem
z cytryny.
Jajka gotujemy
na twardo i kroimy w kostkę.
Buraczki
gotujemy około 40 minut, studzimy i ścieramy na tarce.
Jogurt mieszamy
z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ułożenie
warstw:
1/2 buraczków,
1/2 sosu majonezowego, śledzie, 1/2 jajek, 1/2 buraczków, 1/2 sosu
majonezowego, 1/2 jajek.
Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Nakładamy wszystkie warstwy na raz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz