sobota, 2 stycznia 2016

Sernik z rosą na spodzie kakaowym




Ciasto:
  • mąka – 1 i 1/4 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • żółtka – 2
  • jajko – 1
  • margaryna – 100 g
  • smalec – łyżka
Z podanych składników wyrabiamy cisto, następnie kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa:
  • ser zmielony lub gotowy na sernik – kilogram
  • olej – 1/2 szklanki
  • mleko – 2 i 1/2 szklanki
  • cukier – szklanka
  • budyń waniliowy – opakowanie
  • jajka – 2
  • żółtka – 4
  • aromat waniliowy – kilka kropel
Jajka z cukrem ubijamy. Dodajemy olej, aromat waniliowy, mleko, ser i miksujemy. Wsypujemy budyń, mieszamy i wylewamy na cisto.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (po około 50 minutach dodajemy pianę).

Piana:
  • białka – 6
  • cukier – 3/4 szklanki
Z podanych składników ubijamy pianę.
Pod koniec pieczenia (około 50 minut) wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez około 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz