sobota, 22 sierpnia 2015

Kokosanki kakaowe

Wyszły smaczne ciasteczka. Muszę zrobić jeszcze raz.


 Składniki:
  • mąka pszenna – 500 g
  • cukier puder – 350 g
  • wiórki kokosowe – 200 g
  • kakao 6 łyżek
  • masło 200 g
  • mleko 200 ml
  • jajka – 4
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • aromat migdałowy 3 - 4 krople
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Do ostudzonego masła dodajemy jajka, aromat migdałowy i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na około 20 minut do zamrażarki.
Po tym czasie porcjujemy ciasteczka za pomocą łyżeczki. Formujemy kuleczki w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, dlatego podczas formowania zwilżmy dłonie wodą. 
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i pieczemy około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz