Kruche ciasto:
- mąka pszenna – 250 g
- masło – 125 g
- zimna woda – 75 ml
- sól – 5 g
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Dociskamy, nadmiar ciasta odcinamy wałkiem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, wsypujemy groch lub kaszę, dociskamy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z grochem i pieczemy kolejne 5-10 minut.
Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem nadzienia.
Nadzienie:
- pomidory – 400 g
- musztarda – 2 łyżeczki
- ser – 100 g
- sól, pieprz, tymianek – do smaku
Pomidory kroimy w cienkie plastry. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Podpieczone kruche ciasto smarujemy musztardą i układamy plastry pomidora. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, posypujemy startym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (pomidory powinny delikatnie rozpaść się).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz