piątek, 19 czerwca 2015

Tarta z pomidorami

Kruche ciasto:
  • mąka pszenna – 250 g
  • masło – 125 g
  • zimna woda – 75 ml
  • sól – 5 g
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z solą i wodą, szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Dociskamy, nadmiar ciasta odcinamy wałkiem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, wsypujemy groch lub kaszę, dociskamy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z grochem i pieczemy kolejne 5-10 minut.
Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem nadzienia.

Nadzienie:
  • pomidory – 400 g
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • ser – 100 g
  • sól, pieprz, tymianek – do smaku
Temperaturę piekarnika podnosimy do 200 stopni.
Pomidory kroimy w cienkie plastry. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Podpieczone kruche ciasto smarujemy musztardą i układamy plastry pomidora. Przyprawiamy solą, pieprzem  i tymiankiem, posypujemy startym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (pomidory powinny delikatnie rozpaść się).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz