sobota, 20 czerwca 2015

Kruszaniec z truskawkami

Składniki na kruche ciasto:
  • mąka – 500 g
  • żółtka – 5
  • margaryna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • smalec – 3 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 3/4 szklanki
Składniki na pianę:
  • białka – 5
  • cukier – 1/2 szklanki
  • kisiel truskawkowy – opakowanie
Ponadto:
  • truskawki – 500 g
Przygotowanie:
Margarynę siekamy z mąką. Do otrzymanej kruszonki dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, smalec, cukier i zagniatamy. Dzielimy na trzy części 45%, 45% i 10%.
I część pokruszyć na blasze.
Do II części dodać kakao i pokruszyć na blasze, łącząc z pierwszą częścią. Na to połówki śliwek.
Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy cukier. Gdy jest już ubita wsypujemy kisiel i mieszamy. Pianę wykładamy na śliwki.
III część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na pianę.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz