Składniki na kruche ciasto:
- mąka – 500 g
- żółtka – 5
- margaryna – 250 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- smalec – 3 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- cukier – 3/4 szklanki
Składniki na pianę:
- białka – 5
- cukier – 1/2 szklanki
- kisiel truskawkowy – opakowanie
Ponadto:
- truskawki – 500 g
Przygotowanie:
Margarynę siekamy z mąką. Do otrzymanej kruszonki dodajemy żółtka,
proszek do pieczenia, smalec, cukier i zagniatamy. Dzielimy na trzy
części 45%, 45% i 10%.
I część pokruszyć na blasze.
Do II części dodać kakao i pokruszyć na blasze, łącząc z pierwszą częścią. Na to połówki śliwek.
Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy cukier. Gdy jest już ubita wsypujemy kisiel i mieszamy. Pianę wykładamy na śliwki.
III część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na pianę.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz