czwartek, 12 lutego 2015

Pączki z lodówki

Od rana pieczenie i smakowanie pączków. W końcu to Tłusty Czwartek!


Składniki:
  • mąka – 1 kg
  • margaryna – 250 g
  • mleko – 2 szklanki zimnego
  • drożdże – 100 g świeżych
  • jajka – 4
  • cukier – 4 łyżki
  • powidła śliwkowe – do nadziewania
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy, studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem.
Drożdże kruszymy do mąki, dodajemy jajka, margarynę i mleko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy pączki, nadziewamy powidłami i smażymy na rozgrzanym oleju.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz