sobota, 13 września 2014

Princessa

Składniki:
biszkopt:
  • jajka – 6
  • cukier – szklanka
  • mąka – szklanka
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
poncz:
  • kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki
  • cappuccino rumowe – 4 łyżeczki
  • cukier – 4 łyżeczki
  • woda – 200 ml
krem:
  • serki homogenizowane waniliowe – 2 opakowania
  • śmietany 30% – 500 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • żelatyna – 3 łyżeczki
ponadto:
  • wafelki Princessa w czekoladzie – 2 opakowania
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i znów ubijamy. Wrzucamy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Kawę, cappuccino oraz cukier rozpuszczamy w wodzie.
Żelatynę rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serki i zimną żelatynę.
Biszkopt kroimy na pół i nasączamy ponczem. Obydwie warstwy smarujemy kremem i składamy. Na wierzch ciasta ścieramy wafelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz