środa, 19 marca 2014

Ciasto owocowe na maślance


Składniki na ciasto:
  • jajka – 3
  • cukier – 3/4 szklanki
  • maślanka – szklanka
  • olej – 1/2 szklanki
  • mąka – 2 i 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Składniki na kruszonkę:
  • mąka – 4 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • olej – 2 łyżki
Ponadto:
  • śliwki (lub też inny smaczny owoc) – 400 g
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i mieszamy na gładką masę. Następnie wylewamy na blachę.
Na ciasto układamy pokrojone owoce.
Zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz