Uwielbiam ten sernik, jest bardzo puszysty i smaczny.
- mąka – 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier – 3/4 szklanki
- żółtka – 2
- jajko – 1
- margaryna – 100 g
- smalec – łyżka
Z podanych składników wyrabiamy cisto, następnie układamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- ser zmielony lub gotowy na sernik – kilogram
- olej – 1/2 szklanki
- mleko – 2 i 1/2 szklanki
- cukier – szklanka
- budyń waniliowy – opakowanie
- jajka – 2
- żółtka – 4
- aromat waniliowy – kilka kropel
Jajka z cukrem ubijamy. Dodajemy olej, aromat waniliowy, mleko, ser i miksujemy. Wsypujemy budyń, mieszamy i wylewamy na cisto.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (po około 50 minutach dodajemy pianę).
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (po około 50 minutach dodajemy pianę).
Piana:
- białka – 6
- cukier – 3/4 szklanki
Z podanych składników ubijamy pianę.
Pod koniec pieczenia (po około 50 minut) na ciasto wykładamy ubitą pianę i pieczemy jeszcze przez około 10 min. Dobrze studzimy.
Pod koniec pieczenia (po około 50 minut) na ciasto wykładamy ubitą pianę i pieczemy jeszcze przez około 10 min. Dobrze studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz