niedziela, 24 lutego 2019

Mangomisu czyli mango tiramisu



 Składniki:
  • serek mascarpone – 500 g
  • śmietana kremówka 36% – 500 ml
  • cukier puder – 1/3 szklanki
  • ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii
  • likier pomarańczowy (np. Grand Marnier, Cointreau) – 130 ml
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • okrągłe biszkopciki – około 240 g
  • mango obrane i pokrojone na plasterki – 2 dojrzałe
  • mango obrane i pokrojone na paseczki – 1 dojrzałe do dekoracji
  • borówki amerykańskie – około 100 g do posypania ciasta

Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę. 
Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier.
Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy połowę plasterków mango. Na owoce znów kładziemy nasączone biszkopty, połowę kremu i resztę plasterków mango. Owoce przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów i pozostałym kremem. Mango tiramisu wstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 
Schłodzone mangomisu wyciągamy ostrożnie z blaszki. Dekorujemy paseczkami mango oraz borówkami i od razu podajemy.

Pochodzenie przepisu: Mala Cukierenka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz