Składniki:
- serek mascarpone – 500 g
- śmietana kremówka 36% – 500 ml
- cukier puder – 1/3 szklanki
- ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii
- likier pomarańczowy (np. Grand Marnier, Cointreau) – 130 ml
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- okrągłe biszkopciki – około 240 g
- mango obrane i pokrojone na plasterki – 2 dojrzałe
- mango obrane i pokrojone na paseczki – 1 dojrzałe do dekoracji
- borówki amerykańskie – około 100 g do posypania ciasta
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę.
Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier.
Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy połowę plasterków mango. Na owoce znów kładziemy nasączone biszkopty, połowę kremu i resztę plasterków mango. Owoce przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów i pozostałym kremem. Mango tiramisu wstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Schłodzone mangomisu wyciągamy ostrożnie z blaszki. Dekorujemy paseczkami mango oraz borówkami i od razu podajemy.
Pochodzenie przepisu: Mala Cukierenka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz