wtorek, 13 grudnia 2016

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym



Masa z płatków:
  • płatki owsiane – 2 szklanki
  • cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
  • kakao – 3 łyżki
  • olej – 1/2 szklanki
  • żółtka – 3
  • sól – szczypta
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Masa jogurtowa:

  • białka – 3
  • cukier – 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny – 400 ml
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • wiórki kokosowe – 150 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt, a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek. 
Na spód blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wsypujemy około 70% masy z płatków owsianych i mocno dociskamy. Na to przekładamy masę jogurtową, a wierzch posypujemy pozostałą masą z płatków
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Pochodzenie przepisu: Ola in the Kitchen


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz