Masa z płatków:
- płatki owsiane – 2 szklanki
- cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
- kakao – 3 łyżki
- olej – 1/2 szklanki
- żółtka – 3
- sól – szczypta
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Masa jogurtowa:
- białka – 3
- cukier – 1/2 szklanki
- jogurt naturalny – 400 ml
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – 150 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa
powinna być sztywna.
Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem
wlewamy jogurt, a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i
delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek.
Na spód blaszki
o wymiarach 24 x 24 cm wsypujemy około 70% masy z płatków owsianych i mocno dociskamy. Na to przekładamy
masę jogurtową, a wierzch posypujemy pozostałą masą z płatków.
Pieczemy 30
minut w temperaturze 180 stopni.
Pochodzenie przepisu: Ola in the Kitchen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz