Ciasto:
- jajka – 5
- mąka – 3 szklanki
- szpinak – 450 g mrożonego (1 paczka)
- cukier – 3/4 szklanki
- olej – 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę.
Białka z cukrem ubijamy na sztywno, wrzucamy żółtka wciąż ubijając. Dodajemy olej i mąkę z proszkiem. Krótko miksujemy na najniższych obrotach.
Do szpinaku dodajemy 3 łyżki masy jajecznej i blendujemy na mus.
Zblendowany szpinak łączymy z pozostałą masą jajeczną. Przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Studzimy.
Zimne ciasto przekrawamy na wysokości 3/4 ciasta. 1/4 ciasta kruszymy.
Bita śmietana:
- śmietana kremówka 30% - 500 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- żelatyna – 3 łyżeczki
- gorąca woda – 1/6 szklanki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę wciąż miksując.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę wciąż miksując.
Ponadto:
- pestki granatu – do dekoracji
Ułożenie warstw:
Na blat ciasta wykładamy ubitą śmietanę. Pokrywamy ją pokruszonym biszkoptem, który lekko przyduszamy do masy. Wierzch posypujemy pestkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz