sobota, 7 maja 2016

Leśny mech

Nie spodziewałam się, że ciasto ze szpinakiem możne być tak pyszne. Co prawda wyszedł mi zakalec ,bo piekłam zbyt krótko (50 minut to za mało), ale to nie popsuło smaku. Następnym razem będę piec dłużnej, będzie jeszcze lepsze.



Ciasto:
  • jajka – 5
  • mąka – 3 szklanki
  • szpinak – 450 g mrożonego (1 paczka)
  • cukier3/4 szklanki
  • olej – 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. 
Białka z cukrem ubijamy na sztywno, wrzucamy żółtka wciąż ubijając. Dodajemy olej i mąkę z proszkiem. Krótko miksujemy na najniższych obrotach.
Do szpinaku dodajemy 3 łyżki masy jajecznej i blendujemy na mus.
Zblendowany szpinak łączymy z pozostałą masą jajeczną. Przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Studzimy.
Zimne ciasto przekrawamy na wysokości 3/4 ciasta. 1/4 ciasta kruszymy. 


Bita śmietana:
  • śmietana kremówka 30% - 500 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • gorąca woda 1/6 szklanki
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę wciąż miksując.  

Ponadto:
  • pestki granatu – do dekoracji
Ułożenie warstw:
Na blat ciasta wykładamy ubitą śmietanę. Pokrywamy ją pokruszonym biszkoptem, który lekko przyduszamy do masy. Wierzch posypujemy pestkami granatu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz