środa, 8 lipca 2015

Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym i galaretką

Dobre, dobre, bardzo dobre. Świętnie się sprawdza na przyjęciach.


 Biszkopt:
  • jajka – 5
  • cukier – 3/4 szklanki
  • mąka tortowa – 2/3 szklanki
  • kakao – 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach.
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miseczki, dodajemy do masy delikatnie mieszając. 
Formę o wymiarach 23×23cm (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.
Gorący biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
Krem:
  • śmietana kremówka 30% – 500 ml
  • cukier puder – 3 łyżki 

Śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Wykładamy 1/3 kremu na płat biszkoptowy.
Ponadto:
  • galaretka – 1 opakowanie, u mnie wiśniowa
  • woda – 1 i 1/2 szklanki
  • gorzka czekolada – 50 g
Galaretkę zalewamy wrzącą wody i studzimy.
Gdy ostygnie, kroimy w kostkę i układamy na kremie. Na to wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim płatem biszkoptowym, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy czekoladą startą na tarce.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz