- białka – 6
- cukier – 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana – szklanka
- ocet – łyżka
- olej – 1/3 szklanki
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Ciasto ciemne:
- żółtka – 6
- jajka – 2
- cukier – 6 łyżek
- mąka pszenna – 4 łyżki
- proszek do pieczenia – łyżka
- kakao – 2 łyżki
- olej – 1/3 szklanki
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej, kakao i mąkę z proszkiem, mieszamy.
Blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy na przemian jasne i ciemne ciasto. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Krem budyniowy:
- mleko – 1 i 3/4 szklanki
- budyń śmietankowy bez cukru – opakowanie
- cukier – 2 łyżki
- cukier waniliowy – opakowanie
- masło – 250 g
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Wlewamy do wrzącego mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Miksując, dodajemy po łyżce budyniu.
Poncz:
- kawa – czubata łyżeczka
- woda – 3/4 szklanki wrzątku
- cukier – łyżeczka
Kawę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku. Mieszamy z cukrem, studzimy. Nasączamy biszkopty.
Ponadto:
- galaretki – 2 opakowania agrestowych lub kiwi
- okrągłe biszkopty – 180 g
- polewa czekoladowa
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku. Zostawiamy do lekkiego stężenia.
Ciasto przekrawamy na pół. Na jeden placek wykładamy 1/2 kremu, następnie biszkopty, między biszkopty wkładamy galaretkę. Przykrywamy resztą kremu i drugim plackiem. Ciasto schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz