sobota, 27 grudnia 2014

Oczy carycy


Ciasto jasne:
  • białka – 6
  • cukier – 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana – szklanka
  • ocet – łyżka
  • olej – 1/3 szklanki
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

Ciasto ciemne:
  • żółtka – 6
  • jajka – 2
  • cukier – 6 łyżek
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – łyżka
  • kakao – 2 łyżki
  • olej – 1/3 szklanki
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej, kakao i mąkę z proszkiem, mieszamy. 
Blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy na przemian jasne i ciemne ciasto. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Krem budyniowy:
  • mleko – 1 i 3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy bez cukru – opakowanie
  • cukier – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – opakowanie
  • masło – 250 g
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Wlewamy do wrzącego mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Miksując, dodajemy po łyżce budyniu.

Poncz:
  • kawa – czubata łyżeczka
  • woda – 3/4 szklanki wrzątku
  • cukier – łyżeczka
Kawę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku. Mieszamy z cukrem, studzimy. Nasączamy biszkopty.

Ponadto:
  • galaretki – 2 opakowania agrestowych lub kiwi
  • okrągłe biszkopty – 180 g
  • polewa czekoladowa
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku. Zostawiamy do lekkiego stężenia. 
Ciasto przekrawamy na pół. Na jeden placek wykładamy 1/2 kremu, następnie biszkopty, między biszkopty wkładamy galaretkę. Przykrywamy resztą kremu i drugim plackiem. Ciasto schładzamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz