Składniki:
- mąka – 2 szklanki
- cukier – 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- kakao – 2 łyżki
- czekolada pokrojonej w kosteczkę – tabliczka
- olej – 1/2 szklanki
- jajko – 1
- mleko – 1 szklanka
- w wersji z białą czekoladą należy dodatkowo dodać: mąka – 1 łyżka (zamiast kakao, aby zachować odpowiednią gęstość ciasta)
Wykonanie:
Włączamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
W misce mieszamy pierwsze pięć składników (suche), w drugiej mieszamy kolejne cztery (mokre).
Następnie łączymy mokre z suchymi.
Do foremek nakładamy masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi około 20 muffinek).
Pieczemy
około 17-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz