poniedziałek, 19 maja 2014

Muffinki czekoladowe


Składniki:
  • mąka – 2 szklanki
  • cukier – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżki
  • czekolada pokrojonej w kosteczkę – tabliczka
  • olej – 1/2 szklanki
  • jajko – 1
  • mleko – 1 szklanka
    • w wersji z białą czekoladą  należy dodatkowo dodać: mąka – 1 łyżka (zamiast kakao, aby zachować odpowiednią gęstość ciasta)
Wykonanie: 
Włączamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
W misce mieszamy pierwsze pięć składników (suche), w drugiej mieszamy kolejne cztery (mokre).
Następnie łączymy mokre z suchymi.
Do foremek nakładamy masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi około 20 muffinek).
Pieczemy około 17-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz