Delikatny smak ciasta miodowego z masą budyniową przełamany kwaśnymi porzeczkami. To zdecydowanie mój smak.
Ciasto:
- mąka – 3 szklanki
- cukier – 3/4 szklanki
- smalec – 2 łyżki
- margaryna – 200 g
- miód – 2 łyżki
- śmietana – 3 łyżki
- jajka – 2
- soda – 2 łyżeczki
- kakao – 2 łyżeczki
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i łączymy by powstało ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe
kawałki. Każdy kawałek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Masa budyniowa:
- mleko – 3 szklanki
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- cukier – 3/4 szklanki
- margaryna – 200 g
Z mleka, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej oraz cukru gotujemy budyń, następnie studzimy i ucieramy z margaryną.
Ponadto:
- dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe – około 200 g
Ułożenie warstw:
Ciasto, 1/3 masy, ciasto, dżem porzeczkowy, 1/3 masy, ciasto, 1/3 masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz