środa, 5 marca 2014

Czeskie ciasto

Delikatny smak ciasta miodowego z masą budyniową przełamany kwaśnymi porzeczkami. To zdecydowanie mój smak.

Ciasto:
  • mąka – 3 szklanki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • smalec – 2 łyżki
  • margaryna – 200 g
  • miód – 2 łyżki
  • śmietana – 3 łyżki
  • jajka – 2
  • soda – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżeczki
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i łączymy by powstało ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe kawałki. Każdy kawałek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Masa budyniowa:
  • mleko – 3 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • margaryna – 200 g
Z mleka, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej oraz cukru gotujemy budyń, następnie studzimy i ucieramy z margaryną.

Ponadto:
  • dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe – około 200 g
 Ułożenie warstw:
Ciasto, 1/3 masy, ciasto, dżem porzeczkowy, 1/3 masy, ciasto, 1/3 masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz