poniedziałek, 24 lutego 2014

Karpatka


Ciasto:
  • woda – 1 szklanka
  • margaryna – 125 g
  • mąka – 1 szklanka
  • jajka – 5
Wodę z margaryną zagotowujemy. Dodajemy mąkę i wciąż gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy jajka i ubijamy mikserem przez 10 minut. Ciasto dzielimy na dwie części.
Formę do pieczenia wysmarowujemy margaryną i posypujemy mąką. Połowę ciasta rozprowadzamy łyżką na formie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 30 minut.
W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta.
Masa:
  • mleko – 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • masło – 200 g
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części mleka rozpuszczamy mąki i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń i studzimy.
Po wystudzeniu budyń miksujemy z masłem. Gotową masę rozsmarowujemy na jednej warstwie ciasta. Przykrywamy drugą warstwą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz